Prostatit nedir?

Prostat iltihabının belirtileri, tanısı, yapılan çalışmalar, yazılan tezler vs.
kadir
Mesaj Panosu Yöneticisi
Hastalık Başlangıç Yılı: 2004

Prostatit nedir?

Mesaj gönderen kadir »

Prostat
WJ Aronson , JB deKernion ,
Gerontoloji Ansiklopedisi (İkinci Baskı)
, 2017

Prostatit
Prostatit veya prostat iltihabı, prostatın bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan iltihaplı durumlarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Prostatit, erkeklerde ergenlikten yetişkinliğe kadar ortaya çıkabilir. Hastalar, perineumda , belde ve suprapubik bölgede ağrı, ağrılı boşalma ve idrara çıkma ve idrar akışının gücünde azalma gibi çeşitli semptomlar gösterebilir . Burada açıklanan dört farklı prostatit türü vardır .

Etiyoloji
Prostatitin nedenini açıklamak için çeşitli teoriler önerilmiştir . Bunlar arasında idrar reflüsü de vardır

Bakteriyel prostatit
aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan en yaygın patojendir . Aslında, bakteriyel prostatit yaşlı erkeklerde idrar yolu enfeksiyonlarının en yaygın nedenidir. Bakteriyel prostatite neden olan diğer organizmalar arasında Proteus , Klebsiella , Enterobacter , Pseudomonas , Serratia Enterococcus bulunur

Akut Bakteriyel Prostatit
Akut prostatit, anayasal semptomlar nötrofillerle ilişkili akut ateşli bir hastalıktır . Bu hastalar hastaneye yatırılmalı ve intravenöz antibiyotikler verilmelidir. Hastalarda idrar retansiyonu veya şiddetli obstrüktif boşaltım semptomları varsa, üretra kateteri ile prostatın travmatize edilmesini önlemek için idrarı boşaltmak üzere mesaneye suprapubik bir tüp yerleştirilir . Enfeksiyon çözülemezse, drenaj gerektirebilecek bir prostat apsesini ekarte etmek için çalışmalar yapılır. Akut prostatit tedavisi oldukça başarılıdır ve sonraki ürolojik çalışmalar enfeksiyon için bir kaynak belirlemeye yöneliktir.

Kronik Bakteriyel Prostatit
Kronik bakteriyel prostatit tanısı, prostatın parmakla masaj yapılması ve meatustan çıkan ifade edilen sıvının kültürlenmesiyle elde edilen prostat sıvısının pozitif kültürlerine dayanır. Bu sıvının mikroskopisi, yüksek büyütmeli alan başına >10–20 beyaz kan hücresi ( lökosit)gösterir. Prostat masajından sonra az miktarda idrar atılır ve bu kültürün bakteri sayısı, prostat masajından önce atılan idrarın bakteri sayısını aşar. Tedavi, bakteriyel duyarlılık testine dayalı 1 aylık oral antibiyotiklerden oluşur. İdeal antibiyotik prostat dokusu . Kinolon antibiyotikleri bu özelliklere sahiptir ve bakteriyel prostatit vakalarının çoğunda etkilidir. Bilinmeyen nedenlerden dolayı, bazı enfeksiyonlar devam eder ve tedaviye yanıt vermez.

Kronik Bakteriyel Olmayan Prostatit
Kronik bakteriyel olmayan prostatit tanısı , 1 ay boyunca ifade edilen prostat sıvısı kinolonlarına dayanır . Semptomlar düzelmezse, hastalığın etiyolojisi anlaşılmadığı için tedavi zorlaşır. Tedavi seçenekleri arasında sık sık sıcak oturma banyoları, iltihap giderici ilaçlar ve bazı hastalarda semptomlarının baharatlı yiyecekler, kafein veya alkol tarafından şiddetlendiğini fark ederlerse diyet değişikliği yer alır.

Prostatodini
Prostatodini , kelimenin tam anlamıyla prostat ağrısı, prostatit semptomları olan ancak prostat sıvısında enfeksiyon veya iltihap kanıtı olmayan hastalara verilen bir tanıdır . Tipik olarak bu hastalar genç ila orta yaşlıdır ve semptomlarından çok acı çekerler. Kronik bakteriyel olmayan prostatit bölümünde açıklanan ampirik antibiyotikler ve destekleyici tedavi, değişen sonuçlarla reçete edilir. Bu hastaların bazılarında, pelvik taban kaslarının gevşememesi ve mesane boynunun hiperplazisi belgelenmiştir . Prostatodini hastalarında, boşaltma sırasında mesanede oluşan basıncı ölçmek için ürodinamik çalışmalar endike olabilir ve mesane boynu hiperplazisinden kaynaklanan mesane çıkışı tıkanıklığı belgelenirse, bu hastalar mesane boynunun kesilmesinden faydalanabilir . Prostatın termoterapisi, bakteriyel olmayan prostatit ve prostatodini hastaları için de incelenmektedir ve kontrolsüz çalışmalar bu tedaviyle bir miktar başarı göstermiştir. Ne yazık ki, prostatodini etiyolojisi oldukça spekülatif kalmaktadır.
bismuth7677
Hastalık Başlangıç Yılı: 2019

Re: Prostatit nedir?

Mesaj gönderen bismuth7677 »

Dun aksam prostat bolgesinde makata dogru rahatsiz edici yanma ve kasinti hissi vardi. Genel olarak hemeroidim olmasa da disda ic kisimda sorun olabilir diye dusundum. Cunku onceki gun de ishal olmustum. Hemeroid merhemi uyguladim yatmadan once ve ayrica endol fitil.
Bugun gun boyu o yanma ve sanci kayboldu
Eczaneden proctolog fitil aldim
Eger sorun hemeroidse fark getirecek
Degil ise prostat enflemasyonuna bir mebze fayda edecektir diye dusunuyorum
bismuth7677

Kadir abi buradaki emekleriniz icin cok tesekkurler
Allah razi olsun
Bilimsel olarak ortaya konulmus calismalara herkesin saygili olmasi gerekiyor
Bu calismalar onlarca hasta uzerinde sistematik olarak yapiliyor ve ayni calisma yine baska ekipler tarafindan da yapilip dogrulaniyor
Kendi fayda gormeyen kisinin baska oncelikli ya da kompleks saglik sorunlari vardir. Bunlarin bedensel olanina care bulunabilir ancak psikolojik sorunlara yol acan bu hastalikta psikiyatra gorunmelerini tavsiye ederim. Forumda antidepresandan fayda gorenler olmustu
Saygilar
kadir
Mesaj Panosu Yöneticisi

Mesaj gönderen kadir »

Aynen öyle katılıyorum kardeşim.
yenicezseni
Hastalık Başlangıç Yılı: 2023

Mesaj gönderen yenicezseni »

Allah razi olsun Kadir abi saol var ol.
isogu06
Hastalık Başlangıç Yılı: 2024

Mesaj gönderen isogu06 »

Prostat masajından sonra verilen ilk idrara yönelik Pcr çalışması (Pcr için gerekli sıvı miktarı sağlanamazsa) sağlıklı bir sonuç verir mi? Böyle bir işlem yaptıran ve bakteri yakalayan oldu mu daha önce?

Prostat sıvısından Pcr için Zafer hoca hariç en az 3 doktor gezmişimdir. Hepsi de en fazla 1 damla sıvı getirdi bu yüzden Pcr yaptıramıyorum. (Hepsinde de cinsel perhizdeydim)

Zafer hoca sıvı getirme konusunda tam bir üstat olmuş artık şelale gibi akıtıyor ama kendisi Pcr karşı olduğu için maalesef boşa akıyor sıvılar.

Ben de zafer hocanın hastasıyım ve takibindeyim. Böyle bir talepte bulunsam ve rica etsem acaba çok mu tersler? Daha önce zafer hocadan dışarıya götürmek için sıvı alan oldu mu acaba?

Kadir abi foruma üye olduğumdan beri hemen hemen bütün mesajlarını okudum. Sen kesinlikle ürolog olmalıymışsın
kadir
Mesaj Panosu Yöneticisi

Mesaj gönderen kadir »

yenicezseni yazdı: 07.12.2024 - 19:53 Allah razi olsun Kadir abi saol var ol.
Cümlemizden Allah razı olsun.
engin16

Mesaj gönderen engin16 »

isogu06 yazdı: 07.12.2024 - 20:17 Prostat masajından sonra verilen ilk idrara yönelik Pcr çalışması (Pcr için gerekli sıvı miktarı sağlanamazsa) sağlıklı bir sonuç verir mi? Böyle bir işlem yaptıran ve bakteri yakalayan oldu mu daha önce?

Prostat sıvısından Pcr için Zafer hoca hariç en az 3 doktor gezmişimdir. Hepsi de en fazla 1 damla sıvı getirdi bu yüzden Pcr yaptıramıyorum. (Hepsinde de cinsel perhizdeydim)

Zafer hoca sıvı getirme konusunda tam bir üstat olmuş artık şelale gibi akıtıyor ama kendisi Pcr karşı olduğu için maalesef boşa akıyor sıvılar.

Ben de zafer hocanın hastasıyım ve takibindeyim. Böyle bir talepte bulunsam ve rica etsem acaba çok mu tersler? Daha önce zafer hocadan dışarıya götürmek için sıvı alan oldu mu acaba?

Kadir abi foruma üye olduğumdan beri hemen hemen bütün mesajlarını okudum. Sen kesinlikle ürolog olmalıymışsın
Evet bendende sıvı gelmiyordu asla prostat masajından hemen sonra labarotuvara gidip semen kültürü verdim ureplasma üredi.bu yolu deneyebilirsin.masaj sonrası idrar yada semen
isogu06

Mesaj gönderen isogu06 »

engin16 yazdı: 07.12.2024 - 21:26
isogu06 yazdı: 07.12.2024 - 20:17 Prostat masajından sonra verilen ilk idrara yönelik Pcr çalışması (Pcr için gerekli sıvı miktarı sağlanamazsa) sağlıklı bir sonuç verir mi? Böyle bir işlem yaptıran ve bakteri yakalayan oldu mu daha önce?

Evet bendende sıvı gelmiyordu asla prostat masajından hemen sonra labarotuvara gidip semen kültürü verdim ureplasma üredi.bu yolu deneyebilirsin.masaj sonrası idrar yada semen
Teşekkürler sağolun ben de deneyeceğim. Çok geçmiş olsun
tenistopu

Mesaj gönderen tenistopu »

Sayin Kadir bey abi arkadasim , çok yerinde bir paylaşım yapmışsınız. Prostat rahatsızlıklarında doğru teşhis ve sınıflandırma, uygun tedavi için kritik bir öneme sahip. Bu konuda naçizane fikrimi paylaşmak istiyorum. İnternette konuyla ilgili okuduğum makalelerin büyük bir kısmının, üniversitelerin mikrobiyoloji bölümleri tarafından ve genellikle akademik araştırmalar kapsamında yapıldığını gördüm.

Sizin konumunuzdan dolayı bir hekimin ya da bir tedavi yönteminin önerilmesi bazen yanlış anlaşılmalara sebep olabiliyor. Ayrıca özel ticari laboratuvarlarla ilgili yazılan birçok olumsuz yorum var. Bu nedenle farklı bir yaklaşım sunmak istiyorum .

Üniversitelerin mikrobiyoloji laboratuvarları bireysel talepleri kabul etmeyebilir. Ancak, sizin gibi yıllardır aktif bir forumun yoneticisi ve azımsanamayacak sayıda üyesi olan bir topluluğun bu konuda akademik bir iş birliği çerçevesinde destek alabileceğini düşünüyorum. İlgili üniversite bölümlerinin web siteleri üzerinden iletişime geçerek durumu ve talebimizi açıklayabiliriz.

Bu konuda, forumdaki hekim arkadaşlarımızın da yardim edebileceğini düşünüyorum. Ben yurtdışında yaşıyorum ama böyle bir organizasyon gerçekleşirse destek olmaktan memnuniyet duyarım. Eminim katilmak isteyen onlarca arkadaşımız olacaktır ve cidden hayirli ve faydali olacagina inaniyorum .
Geçermiya

Mesaj gönderen Geçermiya »

Bende son 1 aydır bel ağrısı da başladı. Böbreğimin zonkladığını hissediyorum resmen
kadir
Mesaj Panosu Yöneticisi

Mesaj gönderen kadir »

tenistopu yazdı: 08.12.2024 - 00:19 Sayin Kadir bey abi arkadasim , çok yerinde bir paylaşım yapmışsınız. Prostat rahatsızlıklarında doğru teşhis ve sınıflandırma, uygun tedavi için kritik bir öneme sahip. Bu konuda naçizane fikrimi paylaşmak istiyorum. İnternette konuyla ilgili okuduğum makalelerin büyük bir kısmının, üniversitelerin mikrobiyoloji bölümleri tarafından ve genellikle akademik araştırmalar kapsamında yapıldığını gördüm.

Sizin konumunuzdan dolayı bir hekimin ya da bir tedavi yönteminin önerilmesi bazen yanlış anlaşılmalara sebep olabiliyor. Ayrıca özel ticari laboratuvarlarla ilgili yazılan birçok olumsuz yorum var. Bu nedenle farklı bir yaklaşım sunmak istiyorum .

Üniversitelerin mikrobiyoloji laboratuvarları bireysel talepleri kabul etmeyebilir. Ancak, sizin gibi yıllardır aktif bir forumun yoneticisi ve azımsanamayacak sayıda üyesi olan bir topluluğun bu konuda akademik bir iş birliği çerçevesinde destek alabileceğini düşünüyorum. İlgili üniversite bölümlerinin web siteleri üzerinden iletişime geçerek durumu ve talebimizi açıklayabiliriz.

Bu konuda, forumdaki hekim arkadaşlarımızın da yardim edebileceğini düşünüyorum. Ben yurtdışında yaşıyorum ama böyle bir organizasyon gerçekleşirse destek olmaktan memnuniyet duyarım. Eminim katilmak isteyen onlarca arkadaşımız olacaktır ve cidden hayirli ve faydali olacagina inaniyorum .
Sayın @tenistopu arkadaşım,tşk ederim.
Fakat ben bir hekimin yada laboratuarın önerisini burada paylaşmıyorum. Dikkat ederseniz paylaştığım konular hep bilimsel klinik çalışmalar ve bunların sonucunda çıkan verilere dayanır.Yanlış anlayan kişilerin bu kendi psikolojik sorunudur. Zaten bu anlayış daha ziyade iyileşme konusunda acele eden,hastalık gerçeğini kabul etmeyen kişilerden oluşuyor ve bu durumda o tip insanların iyileşmelerini imkansız hale getiriyor.
Paylaşım yaparken "bana göre" yada "bence" diye bir kelime kullanmam.
Yukarıda yaptığım paylaşımda olduğu gibi 5 çeşit prostatit modeli var. Bu modellemelerde enfeksiyon bulgusu görülmeyen yada görülemeyen modeller var. Bulgu görülmeyen modellerin tanı ve tedaviside zorlaşıyor maalesef.
Örneğin Kronik bakteriyel prostatitin tedavisi bir nebze daha kolay zira bulgular daha belirgin ve net.
Diğer bulgusuz kategoriler için tedavi yöntemi bulgu olmadan deneme yanılma seçeneğine kalmış olup tüm tuşlara basmak gerekiyor.
Üniversitelerin mikrobiyoloji laboratuvarları bizim sorunumuzla ilgilendirmi bilmem ama siz müracaat edip forum adına yazabilirsiniz. Ben gerekli desteği verebilirim.
Zira benimde hali hazırda iştigal ettiğim farklı bir sektörde bir işim söz konusu, ve bahsettiginiz konu için çok ugrasmak gerekir ve sonucu hüsran ile bitebilir ayrica zaman sorunum olduğundan ilgilenme durumum olmayabilir.
Aslında burası yeteri kadar zamanımı alıyor ve zaman zaman forumu kapatmayı düşünmüyorda değilim.
Zira bana maddi manevi bir getirisi yok. Aksine cebimden harcama yapıyorum ve zamanımı alıyor.
ekin
Hastalık Başlangıç Yılı: 2016

Mesaj gönderen ekin »

Paylaşımların için teşekkürler abi, saygılar
kadir
Mesaj Panosu Yöneticisi

Mesaj gönderen kadir »

Rica ederim @ekin kardeşim.
bismuth7677

Kadir bey bu ulkede sizin gibi bir kisi daha yoktur bu konuda
Inanin cok fazla kisiye faydaniz dokunuyor
Yukunuzu anliyorum
Ancak bu yaptiginiza gucunuz yetmeye devam ederse cok buyuk sevap kazaniyorsunuz
Allah razi olsun
kadir
Mesaj Panosu Yöneticisi

Mesaj gönderen kadir »

Sağolasın bismuth kardeşim sevgiler.
isogu06

Mesaj gönderen isogu06 »

https://www.mikrobiyolbul.org/managete/ ... 75-181.pdf

Hastalıkla ilgili olarak 1972 yılında yazılmış bir makale buldum. Gerçekten bu makalede yazılan bilgiler, dil, üslup çok yerli yerinde ve açıklayıcı geldi bana.

Ne varsa eskilerde var sözünün kanıtı gibi.
tenistopu

Mesaj gönderen tenistopu »

1970'lerde, ülserin nedenlerinin stres ve acılı yemekler olduğu düşünülüyordu. Ancak 1980'lerde, bu rahatsızlığın sebebinin Helicobacter pylori adlı bir bakteri olduğu keşfedildi. Benzer şekilde, o dönemlerde Hepatit C virüsü de ciddi bir hastalıktı ve tedavi edilemediği için siroz ve kansere yol açıyordu. Günümüzde ise bu hastalığın %95'ten fazlası birkaç hafta içinde tedavi edilebiliyor... ve bunun gibi .