Benim şikayetlerim pandeminin başladığı 2020'nin yazında başladı. Üniversite sınavına hazırlandığım için hayli stresliydim ve saatlerce masada rahat olmayan bi pozisyonda oturup ders çalışıyordum. Karantinayla beraber evde kalmıştım ve epey hareketsizdim. Bir de üstüne sınavdan 10 gün kadar önce bir akciğer operasyonu geçirdim ve günlerce rahat nefes alamadım, acıyla kıvrandım. Bu süreçte hem nefes darlığından hem de acıya dayanmak için kendimi sıktığımdan pelvik bölgem epey hasar görmüş olsa gerek, sınavdan sonra perinede ağrı, kasılma, idrar yapmada zorlanma, boşalma sırasında yanma gibi sorunlar ortaya çıktı. Henüz çocuk sayılırdım, aileme rahatça anlatamadım bunları ve kafamda büyüttükçe şikayetlerim artıyordu psikolojik olarak. Sonra İstanbul'da bi üniversite kazanıp burda ailemden ayrı yaşamaya başladım. Pandeminin etkisi azalmıştı ve İstanbul'da yeni olmanın verdiği gazla bol bol gezmeye, okulda dersler yoğunlaştıkça da ordan oraya koşturmaya, birçok şeyle meşgul olmaya başlamıştım. Sonra ne oldu dersiniz? Zamanla şikayetlerim ben farkında bile olmadan hafifledi. Tek yaptığım yaşam tarzımı değiştirmekti aslında. Şimdi size iyileşmek için başka şehre üniversite okumaya gidin demiyorum tabii ki
1- Harekete geçin: Fırsat buldukça çıkın dolaşın, egzersizler yapın forumda örnekleri var bir sürü. Günde 15-20 bin adım atıyorum ve idrar yollarım çok daha rahat artık. Postürünüzü düzeltin ve saatlerce oturur pozisyonda kalmayın. Kendinizle baş başa kalmayın fazla. Kendinizi dinledikçe şikayetleriniz artar ama işinizle meşgulken, arkadaşlarınızla muhabbet ederken ağrı hissetmezsiniz
2- Rahat olun: Bu hastalıktan ölen yok abiler merak etmeyin bu da geçiyor. Evet şıp diye iyileşmiyor ama geçiyor yavaş yavaş. Forumda hep hasta insanlar görünce umutsuzluğa kapılıyorsunuz ama unutmayın, iyileşenler hayatlarına devam ettikleri için foruma uğramıyorlar çoğu zaman.
3- Bol su için, yediğinize içtiğinize dikkat edin.
4- Üşütmeyin: Özellikle ayaklarınızı belinizi sıcak tutmaya çalışın.
5- Doğru nefes alıp verin: Nefesle pelvik ağrı ne alaka demeyin, doğrudan ilişkili şeyler bunlar. Derin nefes aldıkça kaygınız azalır, siz de rahatlarsınız harap olmuş pelvik bölgeniz de.
Hiç ilaçlardan takviyelerden bahsetmedim gördüğünüz gibi. Bakteriyel bi durum yaşamadığınız sürece gerek yok çünkü. Doktorlara düşman olmayın onlar da bilmiyor ne yapılacağını. Tıp fakültelerinde insanı tamir edilmesi gereken bir makine gibi görmeyi öğreniyorlar ve bu yüzden hastayım dediğinizde sanki yağınız suyunuz eksikmiş de onu tamamlıyormuş gibi dayıyorlar ilacı. Biraz kendi kendimizin doktoru olmayı öğrenmeliyiz sanırım.
Geçmiş olsun herkese, sorularınız olursa elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.